Hoe kun je energieprijzen vergelijken?

0
238

Energieprijzen vergelijken is handig voor het kiezen van een geschikte energielabel. Je wilt natuurlijk wel de beste hebben maar niet voor zo’n enorm hoge prijs. Maar hoe kun je de energieprijzen vergelijken? Dit kun je natuurlijk simpelweg doen via een website waar je meteen alle energieprijzen in een oogopslag kunt zien. Je kunt echter ook zelf op een aantal dingen letten.

Tip: stap over voor einddatum

Als jouw energiecontract is afgelopen betaal je meestal dure en variabele tarieven na de einddatum. Daarom is het verstandig om over te stappen voordat je contract afloopt. Jouw energierekening blijft dan elke maan nog zo laag mogelijk.

Ga je voor variabel of vast?

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen voor een vast tarief voor een bepaalde periode. Je kunt echter ook kiezen voor een variabel tarief. Wanneer jij verwacht dat de prijzen gaan stijgen in de komende jaren, dan kun je voor een langer contract kiezen met een vast tarief. Zo voorkom je dan je meer moet gaan betalen. Het is echter wel zo dat wanneer de prijzen toch gaan dalen, jij duurder uit bent. Het is ook niet handig om voor een bepaalde tijd een variabel energiecontract af te sluiten. De leverancier kan namelijk de prijzen verhogen tijdens de looptijd en dan zit je er aan vast. Er is ook nog een mogelijkheid om te kiezen voor een energiecontract met een dynamisch tarief.

Ga je voor dynamische of flexibele energietarieven

Bij een dynamisch of flexibel tarief zal de leverancier de prijs baseren op de inkoopprijs op de beurs. De tarieven kun je dan wel per dag of zelfs per uur flink verschillen. Ze plaatsen altijd de tarieven één dag van tevoren online. Jij kunt dus je energieverbruik afstemmen op de prijs bij een flexibel tarief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here